Peter Heylands

artist and performer

{ Presse }

05.03.2013- Jan Hoet Junior opent Vlaamse tentoonstelling in Monaco (néerlandais)

 

Gisteravond heeft Jan Hoet junior de tentoonstelling "Family D'Haese" onder grote belangstelling geopend in de SEM-art galerie in Monaco van de Belgische kunstkenner Saa El Melqui, echtgenote van Dr. Al Rachid.

 

Jan Hoet Junior opent Vlaamse tentoonstelling in Monaco

 

Ofschoon Roel , Reinhoud en Begga sinds de jaren 60 hun stempel hebben gedrukt op de Vlaamse beeldhouwkunst is dit de allereerste keer in de geschiedenis dat werken van 4 kunstenaar van de D'Haese familie samen worden tentoongesteld.

Het resultaat een prachtige combinatie van de esthetiek en artistieke kracht van surrealisme (Roel) en CoBrA beweging (Reinhoud) in de beeldende kunst, gecombineerd met de sensuele vormen en begrijpende schoonheid van Begga?s beelden en de action painting van Hannes ,waar een eigenzinnig gevoel van vormgeving en kleur primeurt waardoor hij de het publiek meesleurt in een zeer smaak-bare kunstwereld.

 

In zijn openingstoespraak wees Jan Hoet op het ongewone kunstenaar talent binnen de D'Haese familie. "Dat artistiek bloed stroomt waar het stromen kan is overduidelijk bij de D'Haese's. In de meest diverse disciplines, muziek, poëzie, beeldende kunsten, ...vinden we ze terug. Deze prachtige tentoonstelling getuigt van een grote gevoeligheid, een dramatische geladenheid maar ook van een algemeen menselijke boodschap die alle D'Haeses gemeen hebben".

 

Waren eveneens van de partij, acteur Axel Daeseleire, die met zijn poëtische beschouwingen enkele van de werken van Hannes vervolledigt, en kunstenaar Peter Heylands die reeds een aantal jaren met Hannes samen creatief is en waarvan enkele van de Jacques Brel werken ten toon staan.

 

Nicole D'Haese, weduwe van Reinhoud, en haar zoon Crispian, die sinds jaren in Frankrijk wonen, vervolledigden het familie-samenzijn, waarbij naast de artistieke belevenis ook een intens familie-samen-zijn heeft plaats gehad.

 

De tentoonstelling loop tot 4 april in de SEM Art Galerij, Avenue de la Costa. Openingsuren: maandag tot vrijdag van 9 tot 19 u, 's zaterdag: op afspraak.

 

-----

 

Christie's Sales Artwork (néerlandais)


Christie's Sales ArtworkHet kunstwerk 'Tribute to Lenon' van de Oostendenaar Peter Heylands werd verkocht door het bekende veilinghuis Christie's. Peter Heylands studeerde in 1985 af aan de kunstacademie van Parijs, waar hij enkele jaren verbleef. Heylands schildert hoofdzakelijk met zijn vingers en handen. Hij maakt werken op live-muziek binnen de drie à vier minuten.

"Toen ik in Parijs woonde schilderde ik portretten op straat", vertelt Heylands. "Hoe vluger je ze kon afwerken, hoe meer je er kon maken en verkopen. Daaruit is de idee ontstaan om met muziek te werken"

 

'Tribute to Lennon' werd door Christie's verkocht in het kasteel van La Hulpe. De opbrengst werd geschonken aan het Erasmusfonds. "Ik zie dit als een erkenning voor mij werk. In de Verenigde Staten, Canada en Frankrijk sta ik bekend als 'Le roi de penceaux', maar in België slaat het nog niet aan. Ik schreef toerisme Oostende al eens aan met de vraag op een van hun evenementen op te treden, maar kreeg helaas geen reactie."

 

-----

 

Impressionnés (français)


par la performance réalisée, en direct, par Peter Heylands, samedi soir, lors de la première représentation du Festival de magie (lire c-contre).
Entre autres qualités, l'illusionniste a, également, une sacrée "patte", qui lui a permis, en deux minutes chrono (Photo Julien Fitte), de réaliser un tableau, sous les yeux d'un public médusé. L'oeuvre, mise aux enchères sous le marteau de Me Jacques Deleau, a été

 

 

 

 

Webdesign by Pixelmedia multimedia productions Sijsele-Damme